Γραφείο Τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Γραφείο Τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Διεθνιστικό – αντιμπεριαλιστικό όχι στη συμφωνία των Πρεσπών | Συγκέντρωση Κυρ 20/1, 1 μ.μ., Προπύλαια

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η αστυνομική βία δεν μπορούν να σταματήσουν τους μαζικούς αγώνες των εκπαιδευτικών

Αποχώρηση Καμμένου και παζάρι για «ψήφο εμπιστοσύνης». Η διέξοδος στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ

19/4/18

Ο πόλεμος δεν είναι «παιχνίδι» - η εργατική τάξη και ο λαός παλεύουν για την ειρήνη / Savaş “oyun” değil – işçi sınıfı ve halk barış için mücadele ediyorΟ πόλεμος δεν είναι «παιχνίδι» - η εργατική τάξη και ο λαός παλεύουν για την ειρήνη

Ο πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Γιώργος Μπαλταδώρος είναι ο πρώτος νεκρός αυτής της φάσης της πολεμικής προετοιμασίας για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας, με την Τουρκία.
Ένα θερμό επεισόδιο το οποίο, όσο και αν προσπαθούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κρατικοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ να μας πείσουν για το αντίθετο, αν συμβεί, θα σχετίζεται με τον ανταγωνισμό για τα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου. Ενός θερμού επεισοδίου που, αν συμβεί, στη βάση του θα έχει τα οικονομικά συμφέροντα των αρχουσών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία, που διαγκωνίζονται για το ποια θα κατακτήσει καλύτερη θέση στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.  Ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί και πρέπει να αποτραπεί!
Ήδη οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας καταστρέφουν μια ολόκληρη χώρα όπως η Συρία, με την ενεργό συμμετοχή του τουρκικού στρατού, αλλά και την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης -αφού κάθε πολεμική επιχείρηση των ΝΑΤΟϊκων στη Συρία διευκολύνεται από τις βάσεις στην Κρήτη κ.α.

Ο πόλεμος δεν είναι «παιχνίδι», ούτε γίνεται «για το καλό μας». Άλλωστε, το έχει ήδη δηλώσει με κυνική ειλικρίνεια ο Πάνος Καμμένος από την Ικαρία, όταν ανέφερε πως «μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία χώρα που θα εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη για την άμυνα της πατρίδας μας επεκτείνεται στα όρια της οικονομικής ζώνης, επεκτείνεται δηλαδή αρκετές εκατοντάδες μίλια προς όλες τις κατευθύνσεις». Και προανήγγειλε ότι θα δοθούν κι άλλα χρήματα για εξοπλισμούς, τη στιγμή που από το λαό θα ζητιούνται κι άλλες θυσίες, όταν δήλωσε: «Αυτό σημαίνει αναδιοργάνωση, σημαίνει περισσότερα μέσα, τα οποία παρά την κρίση θα καταφέρουμε να τα έχουμε».

Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι. Όμως, τα «παιχνίδια πολέμου» και οι τυχοδιωκτισμοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν ήδη τον πρώτο νεκρό, που δεν έπεσε ούτε «υπέρ πίστεως» ούτε «υπέρ πατρίδος», όπως έσπευσε να ανακοινώσει μέσω twitter (!) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο πιλότος της πολεμικής αεροπορίας είναι το πρώτο θύμα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, ενός ανταγωνισμού που είναι αντιδραστικός και από τις δύο μεριές του Αιγαίου, ενός ανταγωνισμού που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών στη μία ή την άλλη πλευρά του Αιγαίου, αλλά είναι στενά δεμένος με τα συμφέροντα των πολυεθνικών ενέργειας και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με τις ΗΠΑ να έχουν τον καθοριστικό ρόλο.

Η εκμετάλλευση των ΑΟΖ με την εξόρυξη υδρογοναθράκων, ενεργειακών πηγών που η χρήση τους έχει μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος, καθώς σε όλες τις χώρες από το πετρέλαιο κερδίζουν οι πολυεθνικές και χάνουν οι λαοί, μας οδηγεί στο χείλος του πολέμου και πρέπει να σταματήσει.

Κανένας νεκρός για τα συμφέροντά τους! Για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη στο Αιγαίο, αφού επί χρόνια  διέλυσαν την κοινωνία, γκρέμισαν μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα, ξεπούλησαν σε ιδιώτες τον δημόσιο πλούτο, εκτόξευσαν την ανεργία, έφτασαν σε επίπεδο παροξυσμού την κρατική καταστολή, κι έρχονται τώρα να πουλήσουν «πατριωτισμό» και να ζητήσουν από το λαό «εθνική ενότητα».

Για τα συμφέροντα του ιμπεριαλιστικού άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας, στον οποίο έχει προσδεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σέρνοντας τον εργαζόμενο λαό σε πολεμικούς κινδύνους. Δεν ξεχνάμε ότι σε συνεργασία με το Ισραήλ γίνονται κοινές αεροπορικές ασκήσεις ως επίδειξη δύναμης που θα προστατεύει τον αγωγό μεταφοράς αερίου από την Κύπρο στην ΕΕ. Δεν ξεχνάμε ότι οι παλικαρισμοί του Καμένου γίνονται για χάρη των γεωτρήσεων της Noble, της Total και της Exxonmobil.

Δεν ξεχνάμε ότι οι ίδιοι υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που σήμερα προσπαθούν να πείσουν ότι «θα μας σώσουν» από τον Ερντογάν, ήταν οι ίδιοι που διέταξαν τη σύλληψη Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων αγωνιστών κατά του καθεστώτος Ερντογάν, οι ίδιοι που στήριξαν τη δίωξή των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», κατ’ εντολή του καθεστώτος του Ερντογάν, για την αντιστασιακή τους δράση.

Η εργατική τάξη και ο λαός θέλουν την ειρήνη και δεν έχουν κανένα συμφέρον από τον πόλεμο, από το να θυσιαστεί η νεολαία της χώρας μας σε θερμά επεισόδια ή θερμά μέτωπα για τις ανάγκες των πετρελαϊκών εταιρειών. Η εργατική τάξη και ο λαός της Ελλάδας και της Τουρκίας θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και είναι οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φρένο στα πολεμοκάπηλα σχέδια των αστικών τάξεων της περιοχής.

Τώρα είναι η ώρα για ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα που θα βάλει στο στόχαστρο τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους, δεν πολεμάμε για την ΑΟΖ και τα πετρέλαιά τους, δεν συμμετέχουμε στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες, ζητάμε να κλείσουν οι βάσεις και να φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Σε αλληλεγγύη με τους αγωνιστές της τούρκικης και κούρδικης αριστεράς, σε συνεργασία με τους λαούς των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

 • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
 • ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
 • ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ
 • ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
 • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΕ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΣΦΆΛΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ
 • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ, ΟΧΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΟΖ - ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ


Savaş “oyun” değil – işçi sınıfı ve halk barış için mücadele ediyor

 

Hava Kuvvetleri pilotu Yorgos Baltadoros, Türkiye’yle kısa veya uzun süreli bir çatışma olasılığıyla, savaş hazırlığının ilk kurbanı. Ki bu çatışma, her ne kadar hükümet ve muhalefet, devlet yetkilileri ve medya bizi aksine ikna etmeye çalışsa da, gerçekleşmesi durumunda, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları için rekabete dayalı bir çatışma olacak. Bu çatışma, eğer gerçekleşirse, temelinde, bölgedeki emperyalist rekabetteki fonda en iyi yeri almak için dalaşan Yunanistan ve Türkiye’nin egemen sınıflarının çıkarları için olacak. Bu çatışma engellenebilir, engellenmeli!

ABD-NATO ve Rusya emperyalist rekabeti, Türk ordusunun da aktif katılımıyla, Yunan hükümetinin de katkısıyla –ki NATO’nun Suriye’ye gerçekleştirdiği her savaş operasyonunda Girit’teki vs. savaş üslerinden yararlanılıyor- Suriye gibi bütün bir ülkeyi yok etmekte.

Savaş “oyun” değil, ne de “iyiliğimiz için” yapılmakta. Kaldı ki, Panos Kammenos, İkaria’da bunu kinik bir samimiyetle dile getirdi, “Önümüzdeki aylarda Yunanistan doğalgaz ve petrol gibi kendi doğal zenginlikliklerinden faydalanabilen bir ülkeye dönüşecek. Bu da vatanımızın savunması için sorumluluk ekonomik bölge sınırlarına genişleyecek, tüm yönlere doğru yüzlerce mil genişleyecek demek” diyerek. Ve “Bu da reorganizasyon demek, daha çok araç demek, ki krize rağmen bunlara sahip olacağız” diye ekleyerek, silahlanmaya ekstra bütçe ayrılacağını, halktan yeni fedakârlıklar isteneceğini duyurdu.

Savaş oyun değil. Ancak “savaş oyunları” ve SYRİZA-ANEL koalisyonunun maceracılıkları, ilk can kaybını getirdi bile; üstelik bu ölüm Savunma Bakanı’nın twitter’dan (!) açıkladığı gibi “inanç için” veya “vatan için” gelen bir ölüm değildi. Hava Kuvvetleri pilotu, Yunanistan ve Türkiye egemen sınıfları arasındaki rekabetin, Ege’nin her iki tarafında da gerici olan bir rekabetin, Ege’nin öte veya beri tarafında halkların çıkarlarıyla hiçbir alakası olmayan bir rekabetin, çokuluslu enerji şirketlerinin çıkarlarıyla ve ABD’nin belirleyici rol oynadığı emperyalist projelerle yakından ilgili bir rekabetin ilk kurbanı.

MEB’in değerlendirilmesi girişimi, -ki bu enerji kaynaklarının kullanımının gerek çevresel gerekse sosyal beli var, çünkü tüm ülkelerde petrolden çokuluslu şirketler kazanırken halklar kaybediyor- bizi savaşın eşiğine getiriyor ki, bu bir an önce son bulmalı.

Onların çıkarları için kimse ölmesin! Ege’de barışı tehlikeye atan egemen sınıfların ve hükümetlerin çıkarları için – ki yıllardır toplumu dağıttılar, maaş, emekli maaşı ve hakları yıktıar, kamusal sermayeyi peşkeş çektiler, işsizliği artırdırlar, devlet şiddetini had safhaya yükselttiler, ve şimdi gelip “yurtseverlik” satıyorlar ve halktan “milli birlik” talep ediyorlar.

ABD-İsrail-Mısır-Suudi Arabistan emperyalist hattının çıkarları için, ki SYRİZA-ANEL hükümeti de bunlara katıldı, emekçi halkı savaş tehlikesine sürüklüyorlar. İsrail’le işbirliği içinde, Kıbrıs’tan AB’ye doğalgaz taşıma hattını koruyacak güç gösterisi amaçlı ortak tatbikatları unutmuyoruz. Kammenos’un efeliklerinin Noble, Total ve Exxonmobil sondajları hatrına olduğunu unutmuyoruz.

Bugün bizleri Erdoğan’dan “kurtaracağına” ikna etmeye çalışan SYRİZA-ANEL koalisyonu bakanlarının, Erdoğan rejimine karşı gelmiş Türk ve Kürt siyasi sığınmacıların yakalanması emrini verdiğini, Erdoğan’ın emriyle başeğmeyen Türk ve Kürt mücadelecilerin “terör örgütüne üye olmaktan” soruşturmaya tabi tutulmalarını desteklediklerini unutmuyoruz!

İşçi sınıfı ve halk barış istiyor ve ülke gençlerinin petrol şirketlerinin ihtiyaçları için çatışmalarda kurban olacağı bir savaştan hiçbir çıkarları yok. Yunanistan ve Türkiye işçi sınıfları ve halkları barış içinde yaşamayı istiyorlar ve bölgedeki egemen sınıfların savaş çığırtkanı projelerini ancak onlar durdurabilir.

Şimdi, Yunan-Türk rekabetini ve olası çatışma ihtimalini hedef tahtasına koyacak, onların silahlarına meze olmayacağımızı, onların MEB ve petrolleri için savaşmayacağımızı, emperyalist seferlere katılmayacağımızı, tüm üslerin kapanmasını ve NATO’dan çıkmayı talep ettiğimizi açıkça haykıracak büyük bir savaş karşıtı cephenin tam zamanı. Türk ve Kürt solunun mücadelecileriyle dayanışma içinde, Balkanların ve Ortadoğu’nun halklarıyla işbirliği içinde.

 

 • EMPERYALİST SAVAŞA VE MÜDAHALELERE HAYIR
 • EGE VE AKDENİZ’DEKİ TÜM EMPERYALİST FİLOLAR DEFOLSUNLAR
 • NATO’DAN DIŞARI
 • SUDA ÜSSÜ VE ÜLKEMİZDEKİ TÜM ÖLÜM ÜSLERİ KAPANSIN
 • EGE’NİN HER İKİ KIYISINDA DA SİLAHLANMA DURSUN – ÖDENEKLER FÜZELERE DEĞİL EĞİTİME, SAĞLIĞA, SOSYAL SİGORTALARA YÖNELSİN
 • YUNAN-TÜRK REKABETİNE HAYIR, PETROL MADENLERİ VE MEB İÇİN KAN AKMASIN – DOSTLUĞA VE HALKLARIN DAYANIŞMASINA EVET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου